Ediția a 13-a a longevivului turneu național ”Vioara lui Enescu” aduce, în premieră absolută, toate cele patru viori care i-au aparținut compozitorului George Enescu împreună, în mai multe recitaluri în oraşe din România.
Cele patru instrumente se află în patrimoniul Muzeului Național ”George Enescu” din București şi sunt clasate în categoria Tezaur.
”Valoarea unei viori crește de-a lungul timpului prin cântat”, spune violonistul Gabriel Croitoru, inițiatorul, acum 13 ani, alături de pianistul Horia Mihail şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, al Turneului Național Vioara lui Enescu: ”Viorile trebuie cântate. Nici o vioară nouă nu poate să sune precum una de câteva sute de ani, pentru că cea veche a fost cântată de nenumărate ori și așa și-a îmbunătățit sunetul. Instrumentele sunt făcute ca să trăiască, iar ele pot trăi doar dacă sunt folosite.” (Gabriel Croitoru)
După deschiderea de la Palatul Culturii din Iași și un al doilea concert la Galați (pe 14 noiembrie, la Teatrul Național de Operetă ”Nae Leonard”), cele patru viori se vor reuni pe scena Ateneului Român din București luni, 18 noiembrie, de la ora 19:00.
Ultimele bilete rămase se pot achiziționa online de aici: Turneul Naţional Vioara lui Enescu XIII – OVE.ro
Cei patru violoniști care vor cânta la cele patru instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care cântă din 2008, realizând până acum nu mai puţin de 12 turnee naţionale pentru promovarea acesteia din anul 2012 până în prezent, cel din 2024 fiind al 13-lea, Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931, Paul Răducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930 și Mircea Dumitrescu pe vioara Frères Pierre şi Hippolyte Silvestre din 1835. Alături de cei patru violoniști, pe scenă va fi pianistul Horia Mihail, împreună cu care violonistul Gabriel Croitoru a început în anul 2012 Turneul Național Vioara lui Enescu.
După concertul de la Iași, violonistul Gabriel Croitoru rememorează momentele de început ale acestui turneu: ”Aproape nu-mi vine să cred că este a 13-a ediție a acestui turneu care inițial s-a manifestat în cele mai puțin propice locuri pentru muzica clasică, respectiv, în cămine culturale, parcuri, săli de sport.. .în tot felul de locuri în care muzica clasică nu reușește să ajungă. Turneul s-a îmbogăţit anul acesta cu celelalte trei viori de patrimoniu, care vor fi împreună pe scenă și mă bucur să o am lângă mine pe fata mea, pe Simina și pe doi dintre masteranzii mei. Vă invităm să veniți să ascultați sunetul a patru viori celebre.” (Gabriel Croitoru)
După Bucureşti, urmează alte trei concerte în România: la Braşov (27 noiembrie), Deva (28 noiembrie) și Bistriţa (29 noiembrie).
Turneul Vioara lui Enescu urmează a-i încânta şi pe românii din diaspora în luna decembrie, la Bologna.
Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, toate realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă: vioara lui Enescu a ajuns în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă și să audă cum sună o vioară celebră acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, în orașe mari și mici ale ţării dar şi la Sala Radio din București sau în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia. În turneul din acest an, toate cele patru viori ale lui George Enescu vor călători prin țară.
Viorile Guarneri del Gesù – „Catedrala”, Paul Kaul model Enescu, Paul Kaul și Frères Silvestre au aparţinut lui George Enescu și se află în administrarea Muzeului Național ”George Enescu”.
Cele patru instrumente au fost donate statului român de către soţia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înfiinţarea muzeului, în 1956.
SPOT VIDEO TURNEU NAȚIONAL 2024